Litsea Cubeba

Litsea Cubeba známá pod názvem Vavřín kubébový je keř nebo menší strom, který je velký asi 5-12 metrů a svým vzhledem připomíná citrón. Tento tropický keř se pěstuje hlavně v jihovýchodní Asii a je hlavní složkou esenciálního oleje Litsea cubeba bio. Ten se dále využívá buď koncentrovaný nebo jako složka v mnoha kosmetických přípravcích.

Odkud pochází keřík litsea cubeba si můžete přečíst zde.

Esenciální olej Litsea cubeba má ovocnou vůni připomínající citrón s květinovou nótou v pozadí a běžně se používá jakou součást citrusových parfémů. Olej se získává jak z plodů rostliny, tak i z jejich listů. Olej vydestilovaný z listů má však nižší kvalitu. Ročně se vyteží zhruba mezi 500 – 1500 tun oleje, který se dále rozváží do celého světa.

V praxi se olej z Litsea Cubeba používá pro své aroma zejména v kosmetice. V mýdlech, osvěžovačích vzduchu, parfémech a mnoha jiných přípravcích. Ale své využití nalézá také v lékařství, kde se používá jako zdroj vitamínu A nebo i v aromaterapii, kde se využívá její výrazné aroma.

Koupelnové oleje a osvětlovače vzduchu naleznete zde.

Vlastnosti oleje Litsea Cubeba

Olej má zklidňující, sedativní a protizánětlivé účinky a částečně působí též jako afrodisiakum. Dále také posiluje lymfu a žaludek, ničí plísně, mírní bolesti a podporuje trávení. Můžete jej také použít při podráždění pokožky, výskytu akné, tělesné slabosti nebo i při bolestech hlavy a kloubů. Je dobrou prevencí před infekčními chorobami.

Olej má především antidepresivní účinky a díky svému citrónovému aroma podporuje koncentraci a oživí vaši mysl při únavě a nedostatku energie. Je také vhodný do masážních přípravků na uvolnění svalového napětí, únavy či bolesti.

Kosmetické přípravky najdete zde.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>